2021-11-23 Motie vadovdd BALANS Milieubelasting zwaarder meewegen bij verstrekken van opdrachten (1)

Toelichting bij Motie vreemd aan de orde van de dag: 

BELASTING VAN HET MILIEU ZWAARDER MEEWEGEN BIJ VERSTREKKEN VAN OPDRACHTEN 

Op verzoek zitten we weer thuis gekluisterd aan onze laptop om via een beeldscherm een raadsvergadering bij te wonen. Leuk is het niet maar het is niet anders. Een wijs man heeft ooit gezegd “elk nadeel heeft zijn voordeel” en dat geldt nu ook. Doordat we niet met onze auto’s naar het gemeentehuis rijden zorgen we voor een hele kleine vermindering van de milieubelasting dmv de uitlaatgassen. 

De gemeente Boxtel verstrekt vele opdrachten aan verschillende ondernemingen. Soms aan ondernemingen dichtbij, soms aan ondernemingen verder weg. BALANS snapt dat dat soms niet anders kan omdat ondernemingen een uniek product bieden. Maar het komt ook voor dat ondernemers van heinde en verre komen, veel kilometers rijden en daardoor het milieu belasten terwijl we in de buurt bedrijven hebben die dezelfde werkzaamheden uit kunnen voeren. 

BALANS stelt voor om bij inkopen en aanbestedingen meer aandacht hieraan te besteden. Door in het inkoopbeleid de belasting van het milieu meer mee te laten wegen, vermijden we extra kilometers en maken lokale ondernemers meer kans op opdrachten. Iets wat we als BALANS zeer belangrijk vinden. Door dit te doen krijgt Wees loyaal, koop lokaal ook vanuit de gemeente meer inhoud. Als we loyaliteit aan onze burgers vragen is het goed om hier het juiste loyale voorbeeld te geven. 

Ik ben benieuwd hoe andere fracties hier tegenaan kijken.  

Tot zover. 

 

Fractie BALANS 

Gerlof Roubos 

Kim Bremmer 

Wout de Jong 

Luc Bormans (woordvoerder) 

Ilse Schelle 

Geeske van den Akker 

Rianne van Esch